company logo

MAST OD GAVEZA

 

100 g masti sadrži bipolarni ekstrakt iz 30 g svježeg korijena gaveza, (Symphytum officinale L. Boraginaceae).

 

HEMIJSKI SASTAV:

Svježi korijen gaveza sadrži:

Alantoin 0,6-0,8%, sluz, taninsku kiselinu, eterično ulje, najmanje osam pirolizidinskih akaloida 0,3-0,4% (simfitin, ehimidin, heliosupin, intermedin, lasiokarpin, likopsamin, acetillikopsamin).

Mast gaveza

Bipolarni ekstrakt korijena gaveza sadrži više od 99% hidrosolubilnih, i više  od 95% liposolubilnih sastojaka korijena.

 

HISTORIJSKA I TRADICIONALNA PRIMJENA:

Gavez je bio cijenjen kao ljekovita biljka i korišten stotinama godina. U tradicionalnoj medicini raznih naroda gavez su smatrali biljkom sa izuzetnim svojstvima zacjeljivanja, koja je korištena prilikom lomova kostiju. Gavez ima dugu i konzistentnu historiju primjene kao površinski agens za poboljšanje zacjeljivanja rana, čireva na koži, iščašenja i uganuća, modrica, posjekotina i ujeda. Gavez posjeduje reputaciju anti-inflamatornog agensa kod raznih osipa. Korišten je također i za otoke u slučajevima artritisa. U Bosni i drugim južnoslavenskim zemljama, gavez je korišten tradicionalno u obliku čuvenog “Gavezovog mlijeka”. Ovu emulziju sa neobično snažnim svojstvima koja omogućavaju zarastanje koštanih preloma, koristili su nekada posebni narodni iscjelitelji  koji "namještaju kosti" cijenjeni po svojoj magičnoj vještini u namještanju i iscjeljivanju slomljenih kostiju. Danas mi skoro sigurno znamo da ta magična moć potiče od gaveza, odnosno tačnije njegovog sastojka alantoina koji pomaže rast i obnavljanje slomljenog koštanog tkiva.

 

FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE:

Gavezova mast djeluje putem alantoina koji je aktivator rasta stanica. Alantoin ubrzava zarastanje rana, obnavljanje slomljenog koštanog tkiva, kao i tetiva oštećenih usljed iščašenja i uganuća. Ovo je moguće zahvaljujući brzoj difuziji alantoina kroz kožu i okolna tkiva.

Gavezova mast omogućava brzi nestanak modrica i podliva  tako što dovodi do hemolize eritrocita u oštećenom tkivu.

Za liječenje rana, i čireva na koži, veoma je važan tzv. "flaster-efekat" toniziranja oboljelog područja usljed prisustva sluzi i tanina, dok alantoin sprečava formiranje ožiljaka ubrzanim obnavljanjem stanica epitela  kože. Adstringentna svojstva tanina su važna za zaustavljanje krvarenja.

 

INDIKACIJE:

Površinske rane na koži, čirevi na koži, prelomi kostiju, isčašenja i uganuća, modrice i podlivi, posjekotine i ujedi, lokalno krvarenje na koži.

 

MEDICINSKA PRIMJENA:

Tri puta dnevno utrljati mast na oboljelo mjesto.

 

KONTRAINDIKACIJE:

Alergija na neki od sastojaka masti.

 

KORISNE INFORMACIJE I UPOZORENJA:

  1. Proizvod se ne smije gutati obzirom na moguću hepatotoksičnost pirolizidinskih alkaloida.

  2. Pirolizidinski alkaloidi se praktički ne resorbuju kroz kožu  pa površinska primjena preparata ne uključuje nikakvu opasnost.

  3. U sučaju otvorenih i dubokih rana, ne nanosite mast na otvorene  i krvareće rane.U ovim slučajevima mast treba nanositi na okolnu neozlijeđenu kožu.

  4. Da bi se izbjeglo formiranje abscesa, ne nanositi mast u slučaju dubokih rana prije nego se proces zacjeljivanja unutarnjeg dijela rane ne privede kraju.

Proizvod treba čuvati na hladnom i suhom mjestu daleko od dohvata djece.

 

Dopuna prehrani

Biljni ekstrakti

Ko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 4 

Baner

Anketa

Ocjenite naš novi website....
 

Copyright 2010 - Cydonia d.o.o. , Designed by Webmaster

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!